Bekæmpelse og forebyggelse af svampesygdomme i græsplænen
En smuk og velplejet græsplæne er drømmen for mange haveejere, men den kan hurtigt blive udfordret af svampesygdomme. Svampesygdomme er almindelige i danske haver og kan forårsage alt fra små pletter til omfattende skader, der kræver genplantning. Vi har derfor samlet vores bedste tips til, hvordan du kan identificere, forebygge og bekæmpe de mest udbredte svampesygdomme i græsplæner.
Hvordan bekæmper man: Kimskimmel, Meldug, Goldfodsyge, Sneskimmel, Rødtråd, Rodfiltsvamp og Hatsvamp.
Svampesygdomme - en sand gyser for de fleste haveejere.
Græs er en af de mest udsatte planter i haven, da det udsættes for tæt vækst, hyppig klipning, jordkomprimering og fejlpasning. Dette skaber et miljø, der fremmer svampeangreb. Der findes omkring 100 svampearter, men kun 15-20 angriber typisk græsplæner.
Svampeangreb kendetegnes oftest ved følgende fællesnævnere:- Græssets celler dræbes
- Nedsat fotosyntese pga. manglende sollys.
- Udskillelse af giftstoffer, der svækker græsset.
Hvordan undgår du svampesygdomme?
- Klip græsset korrekt
Hold klippehøjden højere – blot 1-1,5 cm ekstra kan markant styrke græssets modstandskraft. - Vand om morgenen
Svampe trives i fugt, men det gør græsset også. Ved at vande tidligt på dagen kan græsset tørre hurtigere, hvilket reducerer fugtperioden, der giver næring til svampe. - Gød regelmæssigt
En korrekt sammensætning af næringsstoffer som kvælstof, fosfor og kalium hjælper græsset med at holde sig stærkt og sundt. - Undgå at jorden bliver for kompakt
Luft jorden regelmæssigt for at forbedre dræningen og undgå fugtophobning. - Fjern blade og mos
Blade og mos skaber fugtige forhold, der er ideelle for svampe. Fjern dem især om efteråret for at reducere risikoen.
- Klip græsset korrekt
De mest almindelige svampesygdomme i græsplænen
Herunder finder du en kort oversigt over nogle af de mest typiske svampesygdomme i danske haver.
Klik på linkene for at læse mere om hver sygdom, dens symptomer og behandling.
Kimskimmel
Værst hvor der er meget nysået græs, kimskimmel viser sig som et rødbrunt skær med overgang i en gullig farve. Kimskimmel er ofte meget voldsomt og de nye græsplanter dør meget hurtigt.
Behandles med fungicider eller svampemiddel der indeholder Thiram og Maneb med 25g pr. 100 m2
Meldug
Ligner et spindelsvæg, melagtigt belægning der med tiden kan forme en hinde over græsset. Meldug kan variere fra grålig og helt over i mørkebrune belægninger. Angrebet kan variere fra helt små plettede angreb til et næsten heldækkende område. Meldug starter som små vatagtige puder på de nederste græsblade.
Behandles med midler der indeholder svovl eller svovl-thiram. 60g pr. 100m2
Læs mere om meldug herGoldfodsyge
Her bliver græssets nederste plantedele angrebet og ses som en mørk skygge eller misfarvning af græsset. Angrebet ses i starten som små pletter som kan blive op til et par meter i omkreds, og græsset kan løftes af i store flager.
Behandles med korrekt gødning i forholdene mellem Kvælstof, fosfor og kalium, hvor en mindre mængde fosfor og større mængde kalium har bedst effekt.
Sneskimmel
Sneskimmel opstår, når græsset er skadet i vinteren, især ved langvarigt snedække og kompakt sne, ofte forårsaget af at træde på det. Angrebet ses som store pletter med et hvidt lag og sammenfiltret dødt græs, omgivet af en dunet belægning.
Forebyggelse: Fjern blade om efteråret, undgå at gå på græsset under sne og undgå kalksent på året.
Behandling: Riv det angrebne græs væk, fjern græs i en kant på 20 cm rundt om området, tilsæt topdressing og så nyt græs i de bare pletter.
Læs mere om sneskimmel herRødtråd
En af de mest almindelige græssygdomme, som dog er meget begrænset til græssorter som rajgræs og rødsvingel. Rødtråd angriber bladene på græsset og viser sig som rødbrune pletter med en diameter på 1-50 cm. I fugtigt vejr kan pletterne blive geléagtige og få en lyserød tone.Rødtråd opstår især, hvis græsplænen mangler kvælstof.
Sygdommen kan bekæmpes og forebygges med korrekt gødning – suppleret med mikronæring.
Læs mere om rødtråd her.
Rodfiltsvamp
Rodfiltsvamp viser sig ofte som mørke ringe i græsset, især i fugtigt vejr, og giver græsset en vandfyldt fremtoning. Svampen trives i græsplæner, hvor overfladen forbliver fugtig eller dugget i længere perioder.
Sygdommen fremmes, hvis jorden er dårligt drænet, eller hvis der er et tykt filtlag i græsset.
Sygdommen kan forebygges ved at forbedre dræningen, fjerne filtlaget og sikre en god luftcirkulation i plænen.
Hekseringe
Stammer fra hatsvampe, og er et navn som stammer fra nordisk overtro hvor det siges at ellerpiger har danset og har slidt græsset ned. Hekseringe viser sig som en ring med kraftigt mørkegrønt græs som til sidst forsvinder og efterlader en helt bar ring. Ringen vokser fra år til år efterhånden som svampen breder sig og nyt græs vokser over tidligere angrebne områder. Hekseringe vokser aldrig ind i hinanden, men stopper ved berøringspunktet.
Hekseringe kommer som regel i forbindelse med manglende eller dårlig gødning. Hekseringe behandles med ca. 750g kalk pr. 1m2
Læs mere om hekseringe her